Valrörelsen

Är lite tveksamt inställd till dessa lovord som kommer i de politiska budgetarna. Om det är så att det blir en röd-grön regering kommer vi att gå mot en bidragsstödd budget, högre skatter och ganska många kvinnofientliga förändringar. Mycket märkligt med tanke på vad de borde värna om.
De röd-gröna föreslår att det ska vara sänkt skatt för de som är med i facket med höga avgifter för a-kassa och att man sedan ska kunna göra avdrag för detta sedan. Men de yrkesgrupper som har lägre avgifter till a-kassa är kvinnodominerande yrken. Vårdpersonal, lärare, barnskötare etc. Istället för att jobba mot högre löner och minska klyftorna mellan lågavlönade yrkesgrupper kommer dessa grupper istället att gå mot en lägre reallön än vad de har idag. Känns inte som om det är rätt sätt att gå.

Sedan pratar de även om att bygga ut ROT-avdraget (Renovering-om & tillbyggnad), men slopa RUT-avdraget (pig-avdraget). De som tjänar på att ROT-avdraget byggs ut är den mansdominerande yrkessektor och det blir de kvinnor som kommit in i arbetslivet som kommer drabbas negativt om RUT slopas. RUT skapade ca 11000 jobb förra året och drar vi detta in i hemmen är det så att det avdrag som kunde underlättar för de kvinnodominerade sysslorna i hemmet försvinner, medans de mansdominerade sysslorna går att dra av och lägga ut på entreprenad. Visst kanske männen får tid att hjälpa till med städningen hemma, men sure. Så blir det nog. (förutom hemma hos mig då =) )

När Gudrun Schyman ledde Vänsterpartiet var de ett feministiskt parti som värnade om kvinnorna. Kanske inte med samma sorts avdrag, men ändå. Lars Ohly är inte riktigt samma sort. Mona Sahlin verkar nästan mer bufflig än Göran. Maria Wetterstrand däremot gillar jag. Tycker hon är vettig. Hennes språkrörskollega är jag mer tveksam till.

Allianssidan lovar en massa saker med och visst har de gjort det bättre för den rikaste klicken i Sverige, men en intressant tanke kommer från Danmark. Där sänkte de skatten för de rikaste med motiveringen att "det är bättre att folket med mycket pengar och företagskunnande är kvar i landet och hjälper till att betala, än att de flyttar sina pengar till andra länder".

Nu är det väl inte rätt väg att gå, men jag tycker ändå att det går att ge Alliansregeringen en mandatperiod till för 4 år är svårt att helt avgöra vad som var rätt och fel. Speciellt när det kom en ekonomisk kris mitt i allting. Och jag tycker att det ska löna sig at ta ett arbete istället för att få en a-kassa som är högre än ett arbete man erbjuds. Sen gjorde Alliansen bort sig med utförsäkrings-frågan. Det går inte sticka under stolen med. Det får finnas gränser för vad som ska göras. Tvinga inte igenom sådant som drabbar de allra svagaste. Skyddsnäten i det socialistiska samhället kan inte bara tas bort. Välfärden bygger på dessa människor med. Det är något att bära med sig.

Fast det tråkigaste just nu med den svenska politiken är att vi går mot ett partisystem där det bara finns två sidor att rösta på. Partierna har spelat ut sin roll till viss del för nu röstar man antingen blå allians eller röd-grön allians. Om man inte skenar och röstar på Sverigedemokraterna eller Piratpartiet etc. Vart ligger spänningen nu?

Ja, ja. Vi går mot en spännande valperiod nu fram till det är dags att stoppa ner papperna i valurnorna. Hoppas det inte blir en massa soffliggare bara.  Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Ge mig en kommentar här:

Och du heter?:
Kom ihåg mig?

Din E-post tack: (publiceras ej)

Var hittar jag dig?:

Kommentera här:

Trackback
RSS 2.0
FAVORITER JUST NU "Snart skiner Poseidon" Suarez is back