Betyg i skolan från sexan - Ja tack

Regeringen går ut med en flagga om betyg redan från sexan och eventuellt redan tidigare, kanske i fyran. Ibland skulle det inte skada. Många elever skärper först till sig när de vet om att det ska vara betyg. Annars är inställningen:
Vadå, behöver väl inte göra det nu. Kan sitta och rita i mitt kollegieblock istället.

Det fungerar inte längre att motivera eleverna med att det är kunskap som är bra att ha, när det är mycket roligare att skicka sms eller springa iväg och leka med annat. Och jag vet, det är lärarnas upphift att se till att det är ordning i skolan och att eleverna lär sig, men att få 30 elever i samma klass till att förstå detta utan att det finns någon morot, samtidigt som det är 4-5 st som är i behov av särskilt stöd för att ens uppnå de grundläggande målen. Då borde var och en föstå att att det inte går att hela tiden hålla koll på att de övriga 24-25 gör som det är tänkt i planeringen.
 
Men det är även segdraget denna historia. Det har varit mycket snack om detta och väldigt lite verkstad. Detta om betygen har hållit på i ett antal val nu och det blir inget av det. Så krångligt borde det väl inte vara att bidra till ordning och reda i skolan.

Det behöver inte nödvändigtvis börja med att vara betyg i samtliga ämnen, men ett ordningsbetyg skulle gärna instiftas för att se om det ger någon verkan.

Men ett ordningsbetyg? Vad ger det för verkan? Vad ska ske med detta betyg? Kommer detta i så fall att läggas in med övriga betyg i poängen för ansökan till gymnasiestudier? Om det inte görs användbart på något sätt, är det ingen mening med att de ens skapar detta betyg. Det blir ändå inget som de bryr sig om ifall det inte ger någon meritpoäng.

Först och främst borde kanske föräldrarna ta sitt ansvar med uppfostran. Vi har, på min skola, den senaste tiden haft problem med elevernas användande av sina mobiltelefoner. Inte lätt att försöka stävja sms-andet, spelande och felaktig internetanvändande på telefonerna när föräldrarna inte försker hjälpa till att få deras barn att förstå. Visst finns det de som gör det, men det ät inte dessa barn som utger ett problem heller. Det vore så skönt om en förälder svarade som så:

- Missköter han/hon sin mobiltelefon så ser vi till att han inte har med sig den till skolan. Den får stanna hemma tills han/hon lär sig.

Bara så ni vet har aldrig detta hänt.

Så ett ordningsbetyg med lite kraft bakom välkomnas av mig redan från årskurs 6. Även provbetyg i kärnämnena för att sedan utvärdera detta om det går att utläsa någon skillnad i kärnämnena jämfört med de övriga ämnena. Skolan är idag lite för slapp i flera åtaganden. Återställ ordningen.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer
Postat av: Taraldtindra

Site was very helpful. thank you

2011-05-13 @ 13:55:38
URL: http://taraldtindra.blog16.com

Ge mig en kommentar här:

Och du heter?:
Kom ihåg mig?

Din E-post tack: (publiceras ej)

Var hittar jag dig?:

Kommentera här:

Trackback
RSS 2.0
FAVORITER JUST NU "Snart skiner Poseidon" Suarez is back