Tillbaka till jobbet imorgon

Imorgon är det så dags att ta sig tillbaka till det vanliga jobbet. Måndagar brukar vara ganska bra dagar. Två idrottslektioner, en vanlig lektion, lite möte sen räcker det för måndagen. Ska bli kul att träffa eleverna igen, men de brukar vara svårstartade direkt efter lovet. Får hoppas de är på bra humör imorgon.

För er som följer med i debatten kring de nya avtalen så är läraravtalet just nu en infekterad historia. Arbetsgivarn SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) vill görar om våra arbetstider. Som det är nu arbetar en lärare 45 timmar i veckan. 35 timmar på arbetsplatsen samt 10 timmar förtroendetid för planering och efterarbete från lektionerna. I gengäld för detta är vi lärare lediga på delar av elevernas lov. 
SKL vill förändra detta till en ren 40 timmars arbetsvecka samt 5 veckors semester. Detta innebär att det försvinner tid för planering och efterarbete i direkt anslutning till lektioner samt veckorna. Detta leder till minskad möjlighet till bra förberedda lektioner och därmed en mindre kunskapsinhämtning för eleverna. I nuläget läggs även fler och fler arbetsuppgifter på lärarna som tar tid från planeringen och den tid som ska gynna eleverna. 

Dagens klasser består allt som oftas av ett flertal elever som är i behov av särskilt stöd, stöd som vi är förpliktigade att ge. Med större klasser, mindre tid för förberedelse samt mindre tid för varje elev blir skolorna bara sämre och sämre. Det är i fel ände SKL vill spara pengar. I dagsläget har en lärare i snitt ca 3 minuer per elev i veckan.

Vad händer nu i så fall m de ska ta bort arbetstid för lärarna under den tiden som eleverna är i skolan? Det är ju under dessa veckor som vi lärare behövs som mest och det är under denna tid vi ska ha flest timmar i vår arbetsvecka. Hur blir det om vi som lärare tar ut vår semester mitt under terminen, precis som vi har rätt till i så fall med en "vanlig" semestertjänst? Det blir vikariekostnader för SKL samt att lärare jobbar under sommaren när inte eleverna är där? När gör lärarna mest nytta borde istället SKL fråga sig?
När eleverna är i skolan, såklart!!!!


Kommentarer

Ge mig en kommentar här:

Och du heter?:
Kom ihåg mig?

Din E-post tack: (publiceras ej)

Var hittar jag dig?:

Kommentera här:

Trackback
RSS 2.0
FAVORITER JUST NU "Snart skiner Poseidon" Suarez is back